Вироби з металу
Мідний посуд, довговічна, але вимагає певного догляду. Щоб уникнути складнощів, дотримуйтесь рекомендацій по експлуатації мідного посуду. Це допоможе зберегти привабливий зовнішній вигляд посуду і збільшити термін її експлуатації.
Що необхідно дотримуватися при використанні мідного посуду:
· Мийте посуд тільки в мильній воді. Використовувати посудомийні машини не рекомендується. Посуд після використання бажано мити вручну і відразу витирати насухо м'якою серветкою або рушником. Якщо знехтувати цим правилом – на поверхнях виробу і внутрішнього покриття із харчового олова незабаром можуть утворитися плями, які не будуть псувати зовнішній вигляд. Догляд за мідними виробами, покриті сріблом або патиною, аналогічний.
· Не використовуйте засоби з вмістом хлору, абразивні пасти і металеві щітки, т. к. це через певний час призведе до видалення шару олова або срібла.
· Використовуйте лопатки або ложки з дерева, цим ви забезпечите внутрішнє покриття мідного посуду.
· Не залишайте на працюючій плиті порожню мідну посудину ( середня температура горіння газу в конфорці приблизно 800 градусів Цельсія, а температура плавлення міді 1083 (срібла 962) градуси Цельсія і з корпусом джезви, чайника або іншого посуду, нічого тривалий час не зможе відбутися. Температура плавлення олова – 232 градуси Цельсія , тому відкритий вогонь і нагрівальні прилади з високою температурою - це головна небезпека для покриття із харчового олова).
· Заливати окріп в суху мідний посуд не рекомендується.
· Для повернення мідному посуді первісного блиску використовуйте спеціальні поліролі, за допомогою яких без особливих зусиль можна видалити плями і відполірувати поверхню. Мідь окислюється від взаємодії з повітрям (поступово рівномірно темніє, набуваючи червоно-коричневий колір), змінює колір від взаємодії з відкритим вогнем. А чим довше ваші руки стикаються з мідною поверхнею, тим більше вона окислюється (людський піт, що виділяється через пори шкірного покриву, являє собою гіпотонічний розчин, на 98-99% складається з води. Однак, в поті присутні: хлорид натрію (звичайна куховарська сіль), сечовина та аміак. В меншій кількості містяться: молочна, лимонна і аскорбінова кислоти. І в мізерних кількостях є магній, фосфор, калій, кальцій, сірка, хлор, сечова кислота і білок). Тому продавцям виробів з міді необхідно працювати в рукавичках для збереження первісного блиску мідної поверхні.
· Мідні вироби, покриті сріблом, також чистяться і поліруються, як і звичайні вироби.
Мідні поверхні, покриті патиною, чистити не треба.